Φυσικά και ναι!
Στην πραγματικότητα, έχει τεκμηριωθεί πως οι διαταραχές του ύπνου πηγάζουν τόσο από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ζωής και το έντονο stress όσο και από τις διατροφικές μας επιλογές.
Σύμφωνα με μελέτες βρέθηκε ότι η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται από την ποσότητα πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λίπους που εμπεριέχεται στο βραδινό γεύμα, καθώς και στις συνολικές θερμίδες ολόκληρης της ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, έχει ενοχοποιηθεί ο υδατάνθρακας- όχι τόσο για την ποσότητα του αλλά κυρίως για την ποιότητα του. Σήμερα έχει γίνει σαφές πως όσοι καταναλώνουν απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα δημητριακά, έχουν αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό (ο οποίος όταν απορυθμίζεται δημιουργεί διαταραγμένη σχέση ύπνου/αφύπνισης), έντονη ανησυχία κατά την διάρκεια του ύπνου, ενώ συνολικά η διάρκεια του δεν ξεπερνάει τις 6 ώρες. Επιπρόσθετα, ενοχοποιήθηκε και η κατανάλωση γλυκισμάτων στο βραδινό γεύμα όπως γλυκά ταψιού, σιροπιαστά, πάστες, τάρτες και σοκολάτες ανεξαρτήτου γεύσης, όπου εμφανίστηκε χαρακτηριστική αϋπνία, ανησυχία, έντονο φούσκωμα, καούρα και δυσκολία στο να κοιμηθεί κανείς ακόμα και αν ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι για παραπάνω από μία ώρα.
Ιδιαίτερα βοηθητικά φάνηκε να δρα η κανονική έως και υψηλή ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώθηκαν πριν τον ύπνο και βελτίωσαν την ποιότητα του. Τονίστηκε λιγότερη νευρικότητα και ανησυχία κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ τα άτομα δεν δυσκολεύτηκαν να κοιμηθούν.
Ακόμη, ερευνήθηκαν το γάλα, ορισμένα φρούτα όπως τα ακτινίδια και τα κεράσια, τα λιπαρά ψάρια και τα λαχανικά για την καταπολέμηση τόσο της αϋπνίας όσο και της συνολικής διάρκειας του ύπνου.
Όσο αφορά τα λιπαρά ψάρια, δεν εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με το κρέας, αλλά προτιμώνται λόγω των αυξημένων επιπέδων βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων καθώς συντελούν στην παραγωγή της μελατονίνης- ορμόνης που καταπολεμά την αϋπνία και συμβάλλει σε έναν καλύτερο ύπνο.
Το γάλα και μάλιστα το ζεστό γάλα σε σχέση με διάφορα άλλα σκευάσματα όπως το τσάι βοτάνων, φάνηκε να έχει καλύτερα αποτελέσματα όσο αφορά το «πόσο βαθειά» κοιμήθηκε κανείς καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, στην επίδραση του γάλακτος στον ύπνο καθαριστικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει το ίδιο το άτομο καθώς ποικίλει ανάλογα την ηλικία και κυρίως από το πόσο καλά γίνεται ανεχτό κατά την απορρόφηση του.
Τα φρούτα και φυσικά τα λαχανικά, προσμετρήθηκαν στους υπέρμαχους της αϋπνίας ακριβώς γιατί η πέψη τους είναι αρκετά ήπια και αποδεδειγμένα δεν «βαραίνουν» το στομάχι. Ως συνέπεια αυτού, έχουμε ένα ξεκούραστο γαστρεντερικό σύστημα και άρα έναν ξεκούραστο ύπνο. Παράλληλα, ορισμένα φρούτα όπως τα κεράσια και τα ακτινίδια, βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής τους δράσης και του φυλλικού οξέως που περιέχουν. Τονίζεται ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, προκαλούν διαταραχές στον ύπνο, κάτι που ανατράπηκε σε όσους κατανάλωναν συγκεκριμένα και συστηματικά ακτινίδια, όπου περιέχουν αυξημένα επίπεδα αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί, πως είτε έχουμε δυσκολία κατά τον ύπνο μας είτε όχι, είναι βασικό να επικεντρωθούμε σε μία διατροφή με καλά λιπαρά οξέα όπως ω-3 και ω-6, αρκετά φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες (όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης) και σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με βάση την μεσογειακή διατροφή.
Η θεραπεία πολλές φορές πηγάζει από τη διατροφή μας.
Βιβλιογραφία
Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Λαμπρίνα Δουλγέρη