Η τύχη του να είσαι Ψυχοθεραπεύτρια

Η τύχη του να είσαι Ψυχοθεραπεύτρια

 

Το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή είναι δύσκολο και απαιτητικό, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη διαχείρισή της. Κάτωθι, θα αναφερθώ σε πέντε από τα οφέλη που έχω αποκομίσει μέσα από την επαφή με τους θεραπευομένους μου.

  • Μαθαίνεις από τους θεραπευομένους σου
    Πάντοτε σε εκπλήσσει το ανθρώπινο μεγαλείο. Όταν εργάζεσαι με ανθρώπους δεν σταματάς ποτέ να ανακαλύπτεις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Εξοικειώνεσαι με διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας, συμπεριφοράς και ποικίλα συναισθήματα.
  • Παρατηρώντας τους άλλους εξελίσσεσαι
    Όσο παρατηρείς και μαθαίνεις τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τόσο εξελίσσεσαι και βελτιώνεσαι. Αμβλύνονται τα όριά σου και γίνεσαι πιο δεκτικός σε όλους τους τύπους συμπεριφοράς.
  • Μαθαίνεις να μην κρίνεις
    Αυτό είναι και μία βασική αρχή της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, το να αποδέχεσαι άνευ όρων τον συνομιλητή σου, τον συνάνθρωπό σου. Να μην κρίνεις a priori, διότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία και με βάση αυτή δρα και αισθάνεται.
  • Αναπτύσσεις υψηλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Η δουλειά του ψυχοθεραπευτή είναι δύσκολη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας βασίζεται στον λόγο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των λέξεων που θα χρησιμοποιήσεις, ώστε να μην προσβάλεις τον θεραπευόμενό σου και, παράλληλα, να τον βοηθήσεις να οδηγηθεί σε αλλαγή του τρόπου σκέψης του.
  • Επιπλέον, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τη σιωπή και τις μεγάλες παύσεις, κάτι το οποίο στον καθημερινό λόγο μας είναι ιδιαίτερα άβολο και αμήχανο.
  • Αντιμετωπίζεις προκλήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε θεραπευτική συνεδρία, ακόμη και με το ίδιο άτομο, δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Πάντα υπάρχουν προκλήσεις που καλείσαι να διαχειριστείς. Αυτό δίνει ενδιαφέρον στη δουλειά σου, αλλά και σε διδάσκει πώς να αποδέχεσαι τις δυσκολίες.

*Αφιερωμένο σε όλους τους θεραπευομένους μου και στον μέντορά μου, Ζ.Ντ.