Οι παραϋπνίες ανήκουν στις διαταραχές ύπνου και συμβαίνουν κατά το ΝREM και REM ύπνο. Είναι πολύ συχνές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και δεν αποτελούν πάντα λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) έχει αποδειχθεί ως η θεραπεία εκλογής για την αϋπνία, κάτι που στηρίζεται από πλήθος ερευνητικών ευρημάτων. Στις υπόλοιπες διαταραχές ύπνου, όπως στο σύνδρομο υπνικής άπνοιας και στις παραϋπνίες υπάρχουν κάποια στοιχεία που τείνουν να αυξάνονται με τον καιρό, τα οποία δείχνουν την αποτελεσματικότητα των τεχνικών της ΓΣΘ. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η ΓΣΘ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και στην διαχείριση των παραϋπνιών. Κάποιες από τις τεχνικές της ΓΣΘ, κυρίως συμπεριφορικές, στοχεύουν στην ασφάλεια των ατόμων με παραϋπνία, στη μείωση του άγχους, αλλά και στην ποιότητα του ύπνου συνολικά.
Blog
Εισαγωγή στον ύπνο και τις διαταραχές του
Ο ύπνος αποτελεί μια περίοδο φυσικής αναζωογόνησης και ξεκούρασης. Μέχρι τα μέσα του 1950, οι επιστήμονες θεωρούσαν τον ύπνο ως ένα παθητικό φαινόμενο που επισυμβαίνει στις ζωές μας. Ωστόσο, σήμερα ο ύπνος θεωρείται μια δυναμική διαδικασία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ύπνος είναι μια φυσική διαδικασία η οποία συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αρχικά βοηθά στη βελτίωση της νοητικής επεξεργασίας, ενισχύει την ταξινόμηση των πληροφοριών της ημέρας και ευοδώνει την μνήμη. Επιπλέον, είναι ένας καλός σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συμβάλλει στην ευεξία και την ψυχική μας διάθεση.
Σεξουαλικές διαταραχές: από τη διάγνωση στη θεραπεία
Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι αρκετά συχνές στους σύγχρονους ανθρώπους με σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, αλλά και στις συντροφικές τους σχέσεις. Αποτελούν συχνά αιτία απομάκρυνσης του ζευγαριού που οδηγεί σε μακροχρόνια κακή επικοινωνία. Ωστόσο, πολλές φορές τα άτομα με σεξουαλικές διαταραχές δεν αναγνωρίζουν ή αποσιωπούν το πρόβλημά τους και αυτό τείνει να διαιωνίζεται.
Online CBT-I: Πόσο αποτελεσματική είναι στη θεραπεία της αϋπνίας;
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT-I) είναι η μη φαρμακευτική θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Έχει δείξει ότι μειώνει σημαντικά τα επεισόδια αϋπνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου συνολικά.
Παρότι η αϋπνία είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή ύπνου, επιδημιολογικά ξέρουμε ότι το 10% παρουσιάζει αϋπνία, μόλις το 37% επισκέπτεται κάποιον ειδικό ύπνου.
Δίαιτα και ενοχές: Η δίαιτα εν μέσω πανδημίας ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα;
Σίγουρα, οι περισσότεροι από εσάς, θα προσπαθήσετε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να μπείτε σε ένα σκληρό και απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, υποσχόμενοι στον εαυτό σας πως θα τα καταφέρετε και θα αλλάξετε νούμερο στα ρούχα σας ή το βάρος της ζυγαριάς σας. Γιατί καλώς ή κακώς, χρόνος υπάρχει.Ίσως αποτύχει μια τέτοια προσπάθεια εν μέσω της πανδημίας.
Eυρωπαϊκές Οδηγίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου κατά τη διάρκεια του κατ’οίκον περιορισμού εν μέσω της πανδημίας COVID-19
Η παγκόσμια επιβολή του κατ’οίκον περιορισμού λόγω της νόσου COVID-19, έχει οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους σε αυξημένα επίπεδα άγχους, ανησυχίας, καταθλιπτικής διάθεσης, αλλά και διακοπτόμενου ύπνου ή μη ποιοτικού ύπνου. Ως γνωστόν, ο ύπνος κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη ρύθμιση του συναισθήματος και ως εκ τούτου επηρεάζει άμεσα την ψυχοσυναισθηματική λειτουργικότητα μας.
Τι είναι το mindfulness και πώς εφαρμόζεται;
Το mindfulness ή αλλιώς “ενσυνειδητότητα” είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική που εξασκεί την προσοχή μας στην παρούσα κατάσταση. Η πρακτική αυτή περιγράφεται ως η παρατήρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αισθήσεών μας στο “εδώ και τώρα”, χωρίς να τα κρίνουμε ως καλά ή άσχημα. Μέσω της παρατήρησης προκύπτει η επίγνωση και η καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων, όπως της καλοσύνης, της συμπόνοιας και της ενσυναίσθησης.
Η ψυχοθεραπεία ως μια άλλη μορφή αυτο-φροντίδας
Η ψυχοθεραπεία είναι μια δια του λόγου θεραπεία, που στοχεύει στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων ή στη διευκόλυνση και υποστήριξη καθημερινών προβλημάτων.Η διάρκειά της μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά, αναλόγως με την εκάστοτε θεραπευτική προσέγγιση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από κατάθλιψη υποφέρουν περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμοκαι από αγχώδεις διαταραχές περίπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο ύπνος στην οικογένεια εν μέσω πανδημίας
Ένα παιδί για να κοιμηθεί εύκολα και ήσυχα πρέπει να παραμένει όσο το δυνατόν πιο ήρεμο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Οι εντάσεις και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τη διάθεση του παιδιού όπως και τον ύπνο του. Άλλωστε η επιβολή το κατ’ οίκον περιορισμού λόγω της νόσου COVID-19, αναμφισβήτητα επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική λειτουργικότητα όλης της οικογένειας.
Γνωρίζετε τι είναι η «Διαισθητική Διατροφή»;
Η Διαισθητική Διατροφή ή «Intuitive Eating» είναι μία διαφορετική διατροφική προσέγγιση που τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων υγείας. Η ενσυνείδητη διατροφή γνωστή ως «Mindful Eating», είναι η αρχή του μοντέλου της διαισθητικής διατροφής κι αν κάποιος μπορεί να το περιγράψει με μία πρόταση τότε είναι: «Η αρετή του να είσαι παρών όταν τρως».
Συμβουλές για τον ύπνο την περίοδο του COVID-19
Συμβουλές για τον ύπνο την περίοδο του COVID-19 από την Αμερικάνικη Εταιρεία Ύπνου (ASA). •Κάνε ένα ζεστό μπάνιο: Βοηθά στη μυϊκή χαλάρωση, αλλά και στη μείωση του στρες.•Πήγαινε για ύπνο λίγο νωρίτερα: Δεν είναι η στιγμή να κάνουμε “οικονομία ύπνου.” Αντιθέτως μπορούμε να αφιερώσουμε μια ή δύο ώρες περισσότερες κάθε μέρα.
Απομόνωση και διατροφή
Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες που παραμένουμε σπίτι και η καθημερινότητα μας έχει περιοριστεί σημαντικά, η αγωνία μας να μην πάρουμε επιπλέον βάρος εντείνεται. Έτσι παρακάτω περιγράφονται μερικά απλά και εύκολα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος!