Τι είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Τι είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια βραχεία, εστιασμένη ψυχοθεραπεία και μπορεί να εφαρμοστεί σε ποικίλα προβλήματα, συμπεριλαμβάνοντας: την κατάθλιψη, το άγχος, το θυμό, τους φόβους , τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τα προβλήματα γάμου, την κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες και τα προβλήματα παιδιών και εφήβων. Η θεραπεία εστιάζεται στο πώς σκέφτεσαι, πώς συμπεριφέρεσαι και πώς επικοινωνείς στο παρόν, παρά τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο η φαρμακοθεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος, τις εμμονές ή άλλους φόβους και την χρόνια αϋπνία. Επιπρόσθετα, τα άτομα εκπαιδεύονται στην αυτοβοήθεια και έτσι είναι ικανοί να διατηρήσουν την βελτίωση τους ακόμα και όταν η θεραπεία έχει παρέλθει (Leahy,& Holland, 2000).

Γιατί να επιλέξω τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

  • Eίναι βραχεία, εγγυάται σχετικά γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μια μεγάλη γκάμα διαταραχών.
  • Έχει αποδειχθεί ως η πλέον αποτελεσματική παγκοσμίως σε αρκετές ψυχικές διαταραχές.
  • Παρέχει δομημένες συνεδρίες, αλλά ταυτόχρονα δίνει στο Θεραπευτή και Θεραπευόμενο την ελευθερία της δράσης χωρίς αυστηρούς κανόνες.
  • Εστιάζει στο «εδώ και τώρα», με στόχο να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στο παρόν του θεραπευομένου.
  • Το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι μετά το πέρας της θεραπείας, ο θεραπεύομενος μπορεί να διατηρήσει και να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε από τις συνεδρίες στην καθημερινή του ζωή.