Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια βραχεία, εστιασμένη ψυχοθεραπεία και μπορεί να εφαρμοστεί σε ποικίλα προβλήματα, συμπεριλαμβάνοντας: την κατάθλιψη, το άγχος, το θυμό, τους φόβους , τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τα προβλήματα γάμου, την κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες και τα προβλήματα παιδιών και εφήβων. Η θεραπεία εστιάζεται στο πώς σκέφτεσαι, πώς συμπεριφέρεσαι και πώς επικοινωνείς στο παρόν, παρά τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο η φαρμακοθεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος, τις εμμονές ή άλλους φόβους και την χρόνια αϋπνία. Επιπρόσθετα, τα άτομα εκπαιδεύονται στην αυτοβοήθεια και έτσι είναι ικανοί να διατηρήσουν την βελτίωση τους ακόμα και όταν η θεραπεία έχει παρέλθει (Leahy,& Holland, 2000).

Γιατί να επιλέξω τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

  • Eίναι βραχεία, εγγυάται σχετικά γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μια μεγάλη γκάμα διαταραχών.
  • Έχει αποδειχθεί ως η πλέον αποτελεσματική παγκοσμίως σε αρκετές ψυχικές διαταραχές.
  • Παρέχει δομημένες συνεδρίες, αλλά ταυτόχρονα δίνει στο Θεραπευτή και Θεραπευόμενο την ελευθερία της δράσης χωρίς αυστηρούς κανόνες.
  • Εστιάζει στο «εδώ και τώρα», με στόχο να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στο παρόν του θεραπευομένου.
  • Το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι μετά το πέρας της θεραπείας, ο θεραπεύομενος μπορεί να διατηρήσει και να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε από τις συνεδρίες στην καθημερινή του ζωή.

 Σε ποιες διαταραχές ψυχικής υγείας είναι αποτελεσματική;

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι αποτελεσματική σε μια ευρεία γκάμα διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή πανικού, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή κοινωνικού άγχους, το άγχος υγείας, η ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή, η κατάθλιψη, τα προβλήματα ζεύγους.

Η διαταραχή πανικού ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, οι οποίες διαρκούν μερικά λεπτά και συνήθως είναι απροσδόκητες. Έπειτα από το πέρας της εκάστοτε κρίσης πανικού, το άτομο ανησυχεί υπερβολικά ότι θα βιώσει ξανά κρίση πανικού και όλο το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που την συνοδεύουν. Πολύ συχνά για να αποφύγει μια ενδεχόμενη κρίση πανικού, το άτομο αλλάζει ή τροποποιεί την συμπεριφορά του.

Κάποια τυπικά συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση πανικού, είναι η ταχυκαρδία, η δύσπνοια, το τρέμουλο, ο πόνος στο στήθος, η ζάλη, ο ιδρώτας, η ναυτία, το μούδιασμα, η αποπροσωποίηση (το άτομο νιώθει ότι βρίσκεται «έξω από το σώμα του») και ο φόβος απώλειας ελέγχου ή θανάτου.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην Διαταραχή Πανικού, με στόχο την μείωση των κρίσεων πανικού αλλά και του φόβου γύρω από αυτές.

Γνωσιακές τεχνικές, όπως η αλλαγή των στάσεων και σκέψεων για την μη παρερμηνεία των σωματικών συμπτωμάτων αλλά και συμπεριφορικές τεχνικές όπως η σταδιακή έκθεση στα σωματικά συμπτώματα και οι τεχνικές χαλάρωσης, είναι οι βασικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι βραχεία και καθιστά το άτομο θεραπευτή του εαυτού του μετά το τέλος της θεραπείας, αφού έχει στην φαρέτρα του μια πληθώρα τεχνικών.