Γνωρίζετε τι είναι η «Διαισθητική Διατροφή»;

Γνωρίζετε τι είναι η «Διαισθητική Διατροφή»;

Η Διαισθητική Διατροφή ή σε παγκόσμια ορολογία  «Intuitive Eating» είναι μία διαφορετική διατροφική προσέγγιση που τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων υγείας .

Η φιλοσοφία της διαισθητικής διατροφής ενσωματώνει το συναίσθημα, το ένστικτο και την ορθολογική σκέψη. Δημιουργήθηκε το 1995 από δύο κορυφαίες διαιτολόγους τις:  Evelyn Tribole και Elyse Resch και μέχρι σήμερα εξελίσσεται συνεχώς.

Η ενσυνείδητη διατροφή  γνωστή ως «Mindful Eating», είναι η αρχή του μοντέλου της διαισθητικής διατροφής κι αν κάποιος μπορεί να το περιγράψει με μία πρόταση τότε είναι:  «Η αρετή του να είσαι παρών όταν τρως» .

Στην πραγματικότητα, η διαισθητική διατροφή δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια βάρους, τις ποικίλες δίαιτες που γνωρίζουμε σήμερα ή την κατανάλωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους.

Αντιθέτως, αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η ενσυνειδητότητα, του τί τρώω στο «εδώ και τώρα». Μία πρακτική που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποια «λανθασμένα» διατροφικά μοντέλα όπως το τσιμπολόγημα, το αίσθημα ενοχής μετά την κατανάλωση ενός γλυκού ή λιπαρού γεύματος και την συναισθηματική υπερκατανάλωση θερμίδων. Επίσης, βελτιώνει την άποψη του ατόμου για την εικόνα του σώματός του ενώ αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του.

Η διαισθητική διατροφή δεν είναι δίαιτα, ούτε στηρίζεται σε κάποιο πλάνο διατροφής. Βασίζεται στη μάθηση και την εκπαίδευση του ίδιου του ατόμου με τη διαχείριση της πείνας του, των συναισθημάτων του και των αναγκών του.

Ερωτήσεις όπως «πόσο πεινάω;» , «έχω χορτάσει;» , «τί ακριβώς θέλω να φάω;»  είναι τα θεμέλια αυτού του διατροφικού μοντέλου.  Έτσι, το κάθε άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την πραγματική του πείνα, αποβάλλει το αίσθημα ενοχής και την «αυτοτιμωρία» που επιβάλλουν πολλές δίαιτες σήμερα και μαθαίνει να τρέφεται ανάλογα με τις προσωπικές του επιθυμίες.

Το μοντέλο της διαισθητικής διατροφής δεν έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης, ούτε τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται. Αντιθέτως, είναι τρόπος ζωής  και μαθαίνει στο άτομο να «ακούει» τις πραγματικές του ανάγκες.

Η Διαισθητική Διατροφή & οι κανόνες της!

 1. Απορρίψτε το μοτίβο της δίαιτας .
 2. Ακούστε την πείνα σας και μην παραλείπετε να φάτε ενώ πεινάτε.
 3. Συμφιλιωθείτε με το φαγητό καθώς είναι μία απόλαυση και όχι τιμωρία.
 4. Δεν υπάρχουν «κακές και καλές» επιλογές.
 5. Κατανοήστε πότε νιώθετε πληρότητα στα γεύματά σας.
 6. Αναγνωρίστε αν τρώτε για ψυχολογικούς λόγους ή όχι και αντιμετωπίστε τους με σεβασμό.
 7. Αναζητήστε διαφορετικούς τρόπους να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας όπως ο διαλογισμός, η yoga, το περπάτημα.
 8. Σεβαστείτε το σώμα σας και την εικόνα σας.
 9. Ασκηθείτε και δείτε την διαφορά.
 10. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Να θυμάστε…

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει μέχρι σήμερα πως η «δίαιτα»(dieting)  έχει θετικά αποτελέσματα και μάλιστα φαίνεται πως μακροπρόθεσμα το βάρος που χάνεται μέσω της δίαιτας,  επαναπροσλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό.  Ως απόρροια αυτού,  η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η μειωμένη αυτοεκτίμηση τόσο για τον εαυτό μας όσο και για την εικόνα του σώματος μας επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Κάθε άνθρωπος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την πείνα του, την  όρεξή του καθώς και   πότε νιώθει ή όχι πληρότητα.

Η διαισθητική διατροφή είναι μία ευκαιρία για ώθηση που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας ώστε να απαλλαγεί από τα «απαιτητικά και αυστηρά πρότυπα δίαιτας».  

Λαμπρίνα Δουλγέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία:

 1. O’ Hara L and Taylor J. (2018) What’s Wrong with War on Obesity? A Narrative Review of the Weight-Centered Health Paradigm and Development of the 3C Framework to Build Critical Competency for a Paradigm Shift. SAGE Open: Apr-June: 1-28. org/10.1177/2158244018772888
 2. Rothblum E. (2018). Slim Chance for Permanent Weight Loss. Archives of Scientific Psychology:6, 63–69
 3. Tribole E. (2017). Intuitive Eating: Research Update. 
 4. Tribole E and Resch (2013). Intuitive Eating, 3rd ed. St. Martin’s Press: NY, NY.
 5. Tribole E and Resch (2017). Intuitive Eating Workbook: 10 Principles for Nourishing a Healthy Relationship with Food. New Harbinger: Oakland, CA.