Δίαιτα και ενοχές: Η δίαιτα εν μέσω πανδημίας ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα;

Δίαιτα και ενοχές: Η δίαιτα εν μέσω πανδημίας ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα;

Ναι, πολύ καλά διαβάσατε!

Σίγουρα, οι περισσότεροι από εσάς, θα προσπαθήσετε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να μπείτε σε ένα σκληρό και απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης υποσχόμενοι στον εαυτό σας πως θα τα καταφέρετε και θα αλλάξετε νούμερο στα ρούχα σας ή το βάρος της ζυγαριάς σας. Γιατί καλώς ή κακώς, χρόνος υπάρχει.

Ίσως όμως αποτύχει μια τέτοια προσπάθεια εν μέσω της πανδημίας.

Όχι δεν είναι απαισιοδοξία, είναι ρεαλισμός και όχι δεν είναι δικό σας πρόβλημα ή κάποιος λάθος χειρισμός.

Απλώς, είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον εαυτό σας, το σώμα σας, το στομάχι σας όπως ακριβώς και η πραγματικότητα στην οποία έχουμε κληθεί σήμερα να ανταπεξέλθουμε.

Σαφώς λόγω του κατ’όικον περιορισμού και κυρίως επειδή υπάρχει περισσότερος χρόνος, έχετε την ευκαιρίανα σας φροντίσετε και να σας προσέξετε.  Να δοκιμάσετε μία καινούρια συνταγή, να ετοιμάσετε με την ησυχία σας το αγαπημένο σας πρωινό, να πάτε για jogging, να παρακολουθήσετε online μαθήματα γυμναστικής και πολλά ακόμα που σας ευχαριστούν. Όλα αυτά όμως μπορούν να συμβούν και χωρίς να φτάνουμε στα άκρα.

Έχουμε δει αρκετά συχνά στην κλινική πράξη ανθρώπους που ξεκινούν διατροφή και άσκηση με έντονο ζήλο και αποφασιστικότητα, αψηφώντας τις δυσκολίες, να την εγκαταλείπουν πριν καν δουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

Αφενός, έχουν μεγάλες απαιτήσεις και προσδοκίες από τον εαυτό τους, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αφετέρου, ο χρόνος της προσπάθειάς τους είναι μηδαμινός.

Όπως μάλιστα γνωρίζουμε η δίαιτα έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης. Επομένως, το κλειδί της επιτυχίας δεν βρίσκεται στην δίαιτα, αλλά στην ισορροπία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώμε λιπαρά snacks και fast-food, καθισμένοι στον καναπέ μας χωρίς σωματική άσκηση. Όμως, είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι να συμβεί και αυτό κάποια στιγμή στη ρουτίνα μας, χωρίς ενοχή.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι που τείνουν να σκέφτονται διχότομα ή ακραία, θεωρούν ότι ποτέ δεν θα έρθει η στιγμή που θα καταναλώσουν ξανά κάποιο γλυκό ή τα αγαπημένα σε όλους chips εν μέσω δίαιτας.  Αυτός είναι συχνά και ο λόγος που αποσύρονται από την προσπάθεια ή κατηγορούν τον εαυτό τους, λέγοντας πως “Δεν μου άξιζε να το φάω αυτό και αν το φάω όλα καταστράφηκαν”. 

Πράγματι αυτή είναι μια δυσλειτουργική στάση, όμως όχι γιατί υπέκυψαν σε μία λιγούρα, αλλά γιατί νιώθουν ενοχές για αυτό. Είναι απολύτως φυσιολογκό λοιπόν, να καταναλώσει κανείς ένα γλυκό ή chips ή να παραγγείλει το αγαπημένο του burger. Το μυστικό είναι να ξέρει πως να συνεχίσει την επόμενη μέρα. Να μην παρατήσει την προσπάθεια του και κυρίως να μην το θεωρήσει “καταστροφικό”.

  • Είναι, επομένως,“εντάξει” αν μία μέρα δεν κάνετε γυμναστική, που ούτως ή άλλως δεν κάνατε στην καθημερινότητα σας, ή αν το βράδυ παραγγείλετε την αγαπημένη σας pizza.
  • Είναι “εντάξει” να μην προσέχετε κάθε μέρα και σε κάθε γεύμα το ίδιο.
  • Είναι “εντάξει” να μην δοκιμάστε την πιο “extreme δίαιτα” που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους.

Η πανδημία έχει αλλάξει πολύ τους ρυθμούς της καθημερινότητας μας και τις συνήθειες μας. Μην βάζετε επιπλέον εμπόδια στον εαυτό σας, προσθέτοντάς του ακόμη μία “αυστηρή” αλλαγή. 

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για στέρηση και πιεστική δίαιτα. Ζούμε ήδη μία πρωτοφανή καθημερινότητα που χρειάζεται επιμονή, υπομονή και συμμόρφωση, δεν χρειαζόμαστε περισσότερα άγχη. Ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε στην παλιά μας καθημερινότητα, όμως μέχρι τότε ας φροντίσουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα μπορούμε.

Αυτό είναι και το στοίχημα!

Να σας αγαπάτε!

 

Δουλγέρη Λαμπρίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος