Κορωνοϊός: 5 tips για τη διασφάλιση της ψυχικής ισορροπίας

Κορωνοϊός: 5 tips για τη διασφάλιση της ψυχικής ισορροπίας

Eίναι γεγονός ότι η εξάπλωση του COVID-19 έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Συχνά συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο, πανικό και άγχος. Ωστόσο, οι στιγμές αυτές χρειάζονται ορθολογισμό και ψυχραιμία.

Για να βοηθήσουμε τους αγαπημένους μας, εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής, χρειάζεται να έχουμε διασφαλίσει την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Να είμαστε δηλαδή ικανοί να διαχειριστούμε την κρίση χωρίς συναισθηματική απορρύθμιση.

Πως αντιμετωπίζει λοιπόν κανείς το στρες των ημερών, ώστε να είναι ικανός να βοηθήσει τους αγαπημένους του αλλά και τον εαυτό του;

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

1) Περιορίστε την ενημέρωση

Η συνεχής και αδιάκοπη έκθεση στις ειδήσεις ή στα social media, οδηγεί σε αύξηση του άγχους και του πανικού. Αρχικά, χρειάζεται να επιλέγουμε την ενημέρωσή μας από έγκριτα ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία θα μας μεταφέρουν την αλήθεια και δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Επιπλέον, η ενημέρωση είναι σημαντικό να γίνεται συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας και όχι στο σύνολό της. Τα συχνά updates δε βοηθούν στο να ενημερωθούμε καλύτερα, αντίθετα μας γεμίζουν με άγχος και αρνητικές σκέψεις. Είναι αρκετό να είμαστε ενήμεροι της τρέχουσας ειδησεογραφικής πληροφορίας μία φορά την ημέρα.

2) Διατηρείστε τις κοινωνικές επαφές σας διαδικτυακά

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την πολιτεία, οι περισσότεροι από εμάς παραμένουν στα σπίτια τους εδώ και κάποιες ημέρες. Όπως γνωρίζουμε η απομόνωση οδηγεί σε αίσθημα μοναξιάς, στεναχώρια και γενικότερη δυσφορία. Είναι σημαντικό λοιπόν, εφόσον δεν μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε με φυσικό τρόπο να διατηρούμε τις επαφές μας διαδικτυακά. Η εποχή της ταχύτητας και του ίντερνετ που ζούμε μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε ταυτόχρονα με φίλους που βρίσκονται στην περιοχή μας, αλλά και πολλά χιλιόμετρα μακριά. Η κοινωνική συναναστοφή μας βοηθά να μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, φόβους, αλλά και να περνάμε ευχάριστα το χρόνο μας με ανθρώπους που μας νοιάζονται και που εμπιστευόμαστε. Βιβλιογραφικά γνωρίζουμε ότι η επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους συμβάλλει στη μείωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων.

3) Δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να έχουμε πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα κάθε ημέρα. Ωστόσο, μπορούμε να  υιοθετήσουμε ένα νέο πρόγραμμα την περίοδο αυτή. Εκτός από την τηλεργασία που καλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας, μπορούμε να στοχεύσουμε σε κάτι που θέλαμε να εξασκήσουμε ή να μάθουμε και δεν προλαβαίναμε. Για παράδειγμα, στην παρακολούθηση κάποιων online courses ή στην έναρξη μιας ξένης γλώσσας. Επιπλέον, προσπαθείστε να έχετε συγκεκριμένες ώρες και για τα γεύματά σας, αυτό βοηθά και στην τήρηση ενός σωστού διαιτολογίου. Το πρόγραμμα άλλωστε και η ρουτίνα συνδράμουν στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθουμε μέσα στο σπίτι, αλλά και στο ότι η εξέλιξη της ημέρας μας είναι υπό τον έλεγχό μας.

4) Απολαύστε το χρόνο στο σπίτι

Ο χρόνος στο σπίτι δημιουργεί ανία και πλήξη σε αρκετούς ανθρώπους, καθώς οι ρυθμοί της μέχρι τώρα καθημερινότητάς τους ήταν έντονοι. Ωστόσο, προσπαθείστε να αποδεχθείτε τον περιορισμό στο σπίτι και να τον μετατρέψετε σε μια ευχάριστη συνθήκη. Το σπίτι μας παρέχει ασφάλεια και είναι ο χώρος στον οποίο νιώθουμε άνετα. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες εκεί. Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε κάτι (λ.χ. μαγείρεμα ή κηπουρική) ή να αλλάξουμε κάτι σε αυτό (λ.χ. στη διακόσμηση ή στην οργάνωση του χώρου). Επιπλέον, υπάρχει αρκετή ησυχία και χρόνος για συγκέντρωση, τα οποία βοηθούν το διάβασμα, το γράψιμο ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή και σκέψη. Επίσης, η γυμναστική μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας αφού πλέον μπορεί να βρει κανείς online ασκησιολόγιο.

5) Αδράξτε την ευκαιρία για ξεκούραση και ύπνο

Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αδράξετε την ευκαιρία για ξεκούραση, χαλάρωση και ύπνο. Ο ύπνος είναι σημαντικό αγαθό, το οποίο συχνά παραγκωνίζεται. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η απαιτητική εργασία, μας οδηγούν αρκετές φορές σε ανεπαρκή ύπνο. Αφήστε λοιπόν τον εαυτό σας να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί, χωρίς τύψεις. Ας αποδεχθούμε την περίοδο αυτή ως μια παύση από τα καθήκοντά μας και ας αφήσουμε το σώμα μας να χαλαρώσει. Οι παύσεις άλλωστε στη ζωή είναι ένδειξη αυτοφροντίδας και βοηθούν στο να αντεπεξέλθουμε καλύτερα όταν οι ρυθμοί γίνουν πάλι εντατικοί.